Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Text Size
Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Άσκηση Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς Π.Υ. Καρδίτσας

Σώθηκε ‘’στο παρά πέντε ΄΄ το Τσαρδάκι ..!!!  
Αυτό ήταν το σενάριο της χθεσινής άσκησης ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

13 οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα και ομάδες εθελοντών "ρίχτηκαν" από το πρώτο λεπτό στη μάχη με την..... υποτιθέμενη φωτιά. 
Η εκδήλωση πυρκαγιάς στο Τσαρδάκι ήταν το σενάριο της χθεσινής άσκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας. Η άσκηση είχε την ονομασία "ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2010", ενώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλίας και γίνεται με στόχο την υπενθύμιση υφιστάμενων διαδικασιών, τη βελτίωση συντονισμού, την επικαιροποίηση των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης, τον έλεγχο και την κωδικοποίηση των ενεργειών, τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών ή ελλείψεων.
Όλα αυτά βεβαίως συνιστούν στην όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδο.




Τον έλεγχο της άσκησης για λογαριασμό της Πυροσβεστικής είχε ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Κεσαπίδης, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Πύραρχο κ. Αθανάσιο Μπέη και βεβαίως τον Διοικητή Καρδίτσας Αντιπύραρχο κ. Αντώνιο Πούλιο που είχε τον γενικό συντονισμό των Π.Υ. του νομού μας. Τον συντονισμό των άλλων δυνάμεων είχε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Στέλιος Τσιαμούρας, ενώ ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Καρδίτσας Αστυνόμος Α' κ. Μιχαήλ Σαββανάκης είχε επιφορτιστεί το έργο της διάνοιξης της κυκλοφορίας στο Μοσχάτο, στον κόμβο της Μονής Κορώνας και στους χώρους της φωτιάς, ώστε να μετακινούνται απρόσκοπτα τα πυρο¬σβεστικά οχήματα και τα οχήματα των εθελοντών.
Στην άσκηση,  συμμετείχαν 13 οχήματα από όλη τη Θεσσαλία, 2 πεζοπόρες ομάδες, του Αερομεταφερόμενου Πεζοπόρου Τμήματος της ΠΛΠ.Υ. Θεσσαλίας που εδρεύει στην Π.Υ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, η Λέσχη 4X4, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και δημότες ιδιοκτήτες χωματουργικών μηχανημάτων, τα οποία "επιτάχθηκαν" από την Πολιτική Προστασία για να βοηθήσουν στη διάνοιξη οδών ανάμεσα στα μέτωπα της φωτιάς.

Τι προέβλεπε το σενάριο της άσκησης.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 9:30 χθες το πρωί στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα στο δάσος δίπλα από το Τσαρδάκι κι αμέσως μόλις αυτή έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, επενέβη το πλησιέστερο περιπολικό της Π.Υ. Η άμεση και κυρίως η ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς λόγω του ισχυρού ΒΔ ανέμου που φύσαγε στην περιοχή, επέφερε την 1η έξοδο πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ "υποχρέωσε" και τον ίδιο τον Διοικητή της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Πούλιο να μεταβεί στο μέτωπο για να λάβει ιδία γνώση.
Όταν διαπίστωσε ότι τα οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή δεν επαρκούσαν και υπήρχε άμεσος κίνδυνος να χάσουν τον έλεγχο της φωτιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται, κάλεσε τους υπόλοιπους Π.Σ. του νομού να συνδράμουν. Παρότι κατέφθασαν το ταχύτερο δυνατόν οχήματα από το'Μουζάκι, τον Παλαμά και τους Σοφάδες, ο κ. Ποϋλιος διαπίστωσε εκ νέ¬ου oτι δεν επαρκούσε η δύναμη του νομού μας κι έτσι ενημέρωσε αμέσως την Περι¬φερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, ζητώντας την συνδρομή τους. Ταυτόχρονα ζητήθηκε και η συνδρομή από όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως της ΕΛΑΣ, της Δασικής Υπηρε σίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΝΑ. Καρδίτσας, του Ελληνικού Στρατού κι Εθελοντικών ομάδων.

Αμέσως η ΕΛΑΣ επιφορτίσθηκε με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τη διακοπή της όπου και όταν χρειάστηκε, η Πολιτική Προστασία έστειλε στην περιοχή υδροφόρες και χωματουργικά οχήματα, η Δασική Υπηρεσία καθοδηγούσε τις δυνάμεις αφού γνωρίζει πολύ καλά το οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ ο Στρατός συντόνιζε τα πεζοπόρο τμήματα και τις ομάδες των εθελοντών, οι οποίοι διασφάλιζαν ότι δεν απέμειναν μικροεστίες που θα μπορού¬σαν να αναζωπυρωθούν.
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν, αφού η επέμβαση και ο συντονισμός όλων των παραπάνω δυνάμεων, έφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα. Τελικά η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα σώθηκε, παρότι κάηκαν περίπου 1500 στρέμματα δασικής έκτασης.

Δηλώσεις των επικεφαλής της άσκησης


Με τη λήξη της άσκησης, οι επικεφαλής συγκεντρώθηκαν στη θέση "Λιβάδι", όπου και συζήτησαν τα συμπεράσματα τους. Ο Στρατηγός κ. Κεσαπίδης δήλωσε πως "παρότι δυστυχώς χάθηκαν περίπου 1500 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή Τσαρδάκι, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε να σώσουμε τον υπόλοιπο δασικό πλούτο της λίμνης Πλαστήρα. Εξ αρχής ο στόχος μας ήταν να γίνει έλεγχος του επιπέδου ετοιμότητας των Θεσσαλικών Π.Υ. και το αποτέλεσμα της άσκησης έδειξε ότι έχουμε 100% ετοιμότητα.
Η Νομαρχία Καρδίτσας, το Δασαρχείο, η ΕΛΑΣ, ο Στρατός, φορείς των Δήμων και δημότες, καθώς και όλες οι Εθελοντικές Ομάδες συνεργάστηκαν άψογα για ακόμα μία φορά. Συγχαίρω όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν, ο καθένας με τις δυνάμεις του, να στεφθεί η άσκηση με απόλυτη επιτυχία".
Ο Περιφερειάρχης κ. Μπέης δήλωσε με τη σειρά του πως "όλα έγιναν όπως ακριβώς τα προέβλεπε το σενάριο. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στο βουνό και χρειάστηκε η άμεση ενεργοποίηση διαφόρων φορέων και ομάδων για την κατάσβεση της. Στόχος μας ήταν να διαπιστώσουμε σε τι ετοιμότητα ήμασταν όλοι μας και κατά θα ήταν εφικτός ο συντονισμός όλων μας.

Τελικά για ακόμη μία φορά αποδείξαμε ότι οι πολίτες μπορούν να νιώθουν σίγουροι ότι θα είναι ασφαλείς εάν ξεσπάσουν στην πραγματικότητα πυρκαγιές τέτοιου μεγέθους και κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Εάν απαιτηθεί, η Περιφερειακή Διοίκηση Π.Υ. Θεσσαλίας θα πράξει τα μέγιστα ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες κατοίκων εντός των μετώπων της πυρκαγιάς".
Όλοι όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή άσκηση, μας ζήτησαν να «περάσουμε» στον κόσμο ένα μήνυμα: «Να είναι όλοι προσεχτικοί και να μην παίζουν με τη φωτιά. Η φωτιά μπορεί να καταστρέψει ότι βρεί στο πέρασμά της, γι΄αυτό θα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε.
Οι αγρότες να μην ανάβουν φωτιές για να κάψουν τις καλαμιές ή τα ξερόχορτα. Όταν αντιληφθούμε μια εστία φωτιάς να ενημερώνουμε αμέσως την Π.Υ. στο 199 κι όχι να αδιαφορούμε, γιατί μπορεί να είμαστε κι εμείς ένα από τα θύματα. Τέλος, οι Δήμοι, να είναι πάντα σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και να έχουν πάντα διαθέσιμες υδροφόρες, χωματουργικά μηχανήματα ή ότι άλλο μέσο κριθεί απαραίτητο».