Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Text Size
Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Επικοινωνία του Διαστημικού Σταθμού (ISS) με το 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης

Έγινε με μεγάλη επιτυχία η επαφή σχολείου της ΚΑΤΕΡΊΝΗΣ, και συγκεκριμένα του 5ου Γενικού Λύκειου Κατερίνης με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 2 Μαρτίου 2012 και ώρα 17:03 UTC. Από την μεριά του ISS την επαφή έκανε ο Donald R. Pettit KD5MDT. Το όλο εγχείρημα ήταν πρoιόν της συνεργασίας μεταξύ του Σύλλογου Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας (ΣΥ.ΡΑ.Π.) και της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.)

 Η οργάνωση ARISS (Amateur Radio in International Space Station) είναι μια εθελοντική οργάνωση που απαρτίζεται από μέλη εθνικών ραδιοερασιτεχνικών ενώσεων (όπως η ARRLτων ΗΠΑ, η RSGB της Αγγλίας, η DARC της Γερμανίας, η RAAG της Ελλάδας κλπ).Οι ραδιοερασιτέχνες αυτοί εργάζονται σε εθελοντική βάση και σκοπό έχουν την μελέτη,οργάνωση και εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού στον ISS. Η οργάνωση ARISSEurope είναι το Ευρωπαϊκό κομμάτι του ARISS.

Ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός που βρίσκεται στον ISS (International Space Station) αποτελείται από αρκετά μηχανήματα. Ο αρχικός πομποδέκτης ήταν ένας φορητός
(walkie talkie) που βρισκόταν σε έναν από τους αποθηκευτικούς χώρους του ISS που ονομαζόταν Zarya. Ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός βρίσκεται σήμερα στο επιχειρησιακό τμήμα του ISS με το όνομα Zvesda και είναι ένας πομποδέκτης που εκπέμπει σε πολλές περιοχές και με πολλούς τρόπους επικοινωνίας (φωνή, κώδικα Morse, εκπομπή εικόνας κ.λ.π.). Η μόνιμη παρουσία ραδιοερασιτεχνών στον διαστημικό σταθμό μαζί με τον εξοπλισμό είναι μια σημαντική προσφορά προς την ραδιοερασιτεχνική κοινότητα σε όλο τον κόσμο.
Η εγκατάσταση του ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η επαφή, γίνεται τουλάχιστον μια ημέρα πριν. Αποτελείται από ένα πομποδέκτη με προγραμματισμένες τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία, μια κατευθυνόμενη κεραία (Yagi) με ειδικό σύστημα περιστροφής (azimuth-elevation rotator) όχι μόνο στις 360 μοίρες του ορίζοντα, αλλά και κατά ανύψωση 0 – 90 μοίρες. Και αυτό γιατί
ανάλογα με την τροχιά ο Διαστημικός Σταθμός ακολουθεί ένα τόξο που διαφέρει και σε διεύθυνση και σε ύψος από το έδαφος. Την όλη εγκατάσταση συμπληρώνουν τα απαραίτητα παρελκόμενα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμικό, που παρακολουθεί τον δορυφόρο και ταυτόχρονα κατευθύνει αυτόματα την κεραία σε διεύθυνση και ανύψωση,ελέγχοντας παράλληλα τη συχνότητα και την μετατόπισή της σύμφωνα με το φαινόμενο
“Doppler” του πομποδέκτη. Ας σημειωθεί ότι οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν ανήκουν στην «ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία» και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα χρήσης εκεί(Υπηρεσίες, Στρατός, Δήμοι κ.λ.π.)Όπως καταλαβαίνει κάποιος, απαιτείται εξαιρετικός συντονισμός, ώστε το παζλ αυτό να σχηματιστεί με ακρίβεια στον απαιτούμενο χρόνο των 10 λεπτών.Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.qrz.com/db/SX2ISS

http://www.syrap.gr/gr/?%C5%F0%E9%EA%E1%E9%F1%FC%F4%E7%F4%E1

 

===================================================

SX2ISS
ARISS application Nr.#EU214
ISS expedition 30
Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας ΣΥ.ΡΑ.Π.

Με επιτυχία στέφθηκε η συνομιλία μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης με τον αστροναύτη Donald Pettit το απόγευμα της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2012.
Οι μαθητές του λυκείου μαζί με μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης χάρισαν στο κοινό ένα εξαιρετικό θέαμα με τραγούδι και με μία εξαιρετική θεατρική παράσταση.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους τέσσερις καθηγητές του 5ου ΓΕΛ Σαραηλίδη Κωνσταντίνο, Σαββίδου Δέσποινα, Μαργαριτίδη Ανέστη, Γράμπα Αντώνιο τον διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Οργανόπουλο Ιωάννη και τον δάσκαλο Γαζέτη Ιωάννη για την προσπάθεια και το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Θερμές ευχαριστίες στον Διευθυντή του 5ου ΓΕΛ κύριο Παπαργυρίου Αλέξανδρο για την βοήθεια του σε ό,τι σχετικό χρειαστήκαμε όπως και στον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κύριο Κυριακού Δημήτρη για την ενορχήστρωση της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών για την συμμετοχή, την υλική και πνευματική υποστήριξη αλλά και για την παρουσία τους στον χώρο της εκδήλωσης, καθώς ταξίδεψαν από την Αθήνα οι Δαρκαδάκης Μανώλης, SV1IW, Πρόεδρος, Σακαλής Κλεάνθης, SV1JG, πρώην Αντιπρόεδρος, Βανικιώτης Σωτήριος, SV1HER, Γραμματέας και Ματθαίος Ιωάννης, SV1AJR.
Τον Μητρούση Άρη, SV2GQN, για την παρουσία του και για τις αναφορές λήψης στις δοκιμές της κεραίας.
Επίσης ευχαριστούμε για την επίσκεψη του SOTA Group Μπογρή Παναγιώτη, SV1COX, Κρασά Κωνσταντίνο, SV3IEG, Παυλίδη Κωσταντίνο, SV1KYQ και Τζιώρο Κωνσταντίνο, SV2LLB, οι οποίοι βοηθήσαν την ημέρα της εκδήλωσης.
Τα τηλεοπτικά κανάλια της ΕΤ3 και ΔΙΟΝ CHANNEL για την κάλυψη της εκδήλωσης.
Δεν ξεχάσα τα μέλη του ΣΥ.ΡΑ.Π. που βοήθησαν τα μέγιστα και την ημέρα της επαφής αλλά και τις προηγούμενες ημέρες – εβδομάδες στην εγκατάσταση της κεραίας των καλωδίων και την υποστήριξη τους σε ότι άλλο χρειάστηκε.
SV2IPF Κάλφας Νίκολαος Αντιπρόεδρος, χειριστής της κεραίας,
SV2DOF Χρυσοστόμου Γεώργιος Γραμματέας, Εκπαιδεύσεις/Παρουσιάσεις και Δημόσιες σχέσεις,
SV2NCH Χαρισιάδης Γεώργιος Μέλος Δ.Σ., εγκατάσταση κεραίας,
SV2NDE Ευαγγέλου Ευάγγελος , εγκατάσταση κεραίας,
SV2KHL Βεζύρογλου Κωνσταντίνος, εγκατάσταση κεραίας,
SV2CNE Τσαχουρίδης Γεώργιος πρώην Πρόεδρος, λήψη με φορητή κεραία στον προαύλιο χώρο της εκδήλωσης.
SV2IPL Μεσκούρης Ευτύχιος, βοήθεια στην εσωτερική τοποθέτηση & υποστήριξη.
SV2OXA Μπεκτά Ριζά, εγκατάσταση κεραίας,
SV2IPM Στίκο Νικόλαο, επιμέλεια και υποστήριξη.
SV2NCC Ιακωβίδη Κωνσταντίνο, επιμέλεια και υποστήριξη.
SV2LUV Ραφαηλίδη Χαράλαμπο, υποστήριξη.
Τους SWL Τζιούτζια Χρήστο & Σκιώτη Νίκο για την βοήθεια στην τοποθέτηση της κεραίας και τον εθελοντή Φωτογράφο της εκδήλωσης Παπούλα Παντελή.

Τον μέντορα της ARISS, Francesco, IK0WGF, για τις υποδείξεις και τις συμβουλές στον τρόπο διεκπεραίωσης της επαφής.
Ευχαριστώ για την βοήθεια και την παρουσία όλων.
Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΑ.Π.
Σαραηλίδης Αδάμος SV2KGA – DM1SV